En brændeovn kan være en rigtig effektiv måde at spare på varmeregningen, og så gør det jo ikke noget at det samtidig er hyggeligt når ilden buldrer på de mørke vinteraftener. Dog er der nogle ting du skal være opmærksom på, inden du går ud og vælger en brændeovn. Den skal nemlig hverken være for stor eller for lille – placeringen af brændeovnen er heller ikke helt uvæsentlig for opnåelse at optimal fyringsøkonomi.

Hvor stor skal brændeovnen være?

En af de vigtigste parametre du skal kigge på, er brændeovnens størrelse. Som en tommelfingerregel kan du gå ud fra følgende opvarmningstal, hvor antal kvadratmetre gælder for 1 kW:

[box type=”info”]

  • Dårligt isoleret: 10 m2/kW
  • Middel isoleret: 20 m2/kW
  • Godt isoleret: 30 m2/kW

Skal du have opvarmet 80 m2 stue og køkkenalrum, og bor i et middel isoleret hus kan du så vælge en brændeovn på 4 kW, da én kW varmeeffekt kan opvarme 20 m2.[/box]
Det er vigtigt at du ikke vælger for stor en brændeovn. Det vil så medføre at den varme alt for meget. Det vil de fleste regulere ved at skrue ned for lufttilførslen til brændeovnen, og det medfører så en dårlig fyringsøkonomi. Alternativt må man så åbne vinduer når det bliver for varmt, og det er spild af god varme.

Valg af type

Når du har valgt den rette størrelse brændeovn, er næste skridt at vælge typen. Der findes to hovedtyper brændeovne, nemlig strålingsovne og konvektionsovne. Strålingsovne er typisk ældre brændeovne af støbejern. Disse virker ved at varmen afgives som stråling fra ovnens overflade, og det bevirker en meget varm overflade på ovnen.

Den anden type brændeovne er konvektionsovne. Disse virker ved, at der er et hulrum mellem forbrændingskammer og yderside, hvor luft kan cirkulere. Der kan så suges kold luft ind i bunden af ovnen. Denne opvarmes i hulrummet, og pga. termisk opdrift stiger den så op og stiger til vejrs over brændeovnen. På den måde skabes der luftcirkulation i rummet, og det giver en mere ensartet opvarmning. Samtidig er brændeovnen væsentligt koldere på overfladen.

Generelt må det anbefales at du vælger en brændeovn af konvektionstypen – Det er på lang sigt den mest økonomiske løsning.

Økonomi i fyring med brændeovn

Et af de bedste incitamenter for at installere brændeovn er, at du kan spare på varmeregningen.Alt efter hvor du placerer ovnen i huset kan du let beregne hvor meget du vil kunne spare. I regnestykket skal du så huske at medregne udgift til brænde, da det jo er de færreste der har adgang til gratis brænde.

Bor du i et hus på 140 m2, og placeres ovnen så den kan opvarme de 70 m2, vil du kunne regne med en besparelse på 30-50 % af dit hidtidige varmeforbrug. Har du brugt 14.000 kr på varme, kan du altså regne med en besparelse på op til 7.000 kr om året – Dog skal du så fratrække udgiften til brænde.

Alternativer til brændeovn

Der findes nogle interessante alternativer til brændeovnen. Dels kan du i stedet installere en pilleovn. Den fyrer med træpiller, og er noget lettere at rengøre og vedligeholde end en traditionel brændeovn. Et andet alternativ er en elektrisk varmepumpe, som er helt vedligeholdelsesfri, og som kan give nogenlunde samme besparelser som en brændeovn.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *